vseofantasy

Monday, May 22, 2006

autori

Robert Merle Francouz, profesor anglické a americké literatury proslulý především románe Až delfín promluví, v němž se vědcům podaří naučit delfíny lidské řeči; tohoto úspěchu má být zneužito k válečným cílům. Vědci se nakonec postaví proti a uprchnou s delfíny na Kubu. Dalším významným románem, je Malevil, který líčí život ve staré zámecké tvrzi na Paříží po výbuchu lithiové bomby, jež pravděpodobně zničila Francii i celou Evropu.

Jules Verne Francouz, jeden ze zakladatelů žánru sci-fi, proslul svými vědeckotechnickými romány z období průmyslové revoluce, jež byly původně určeny dospělým, ale později se staly romány pro mladé. Mj. Cesta do středu země, Ze Země na Měsíc, Dvacet tisíc let pod mořem, povídky Věčný Adam. „verneovský proud“ ve SF literatuře se zabývá více technickými perspektivami než společenskou problematikou.

Herbert George Wells je dalším známým zakladatelem SF – zejména tzv. welsovského typu SF, který bývá dáván do protikladu k verneovskému jako společensky spekulativní. Známým a zfilmovaným dílem je Ostrov doktora Moreaua, či Válka světů, v níž autor vylíčil prototyp invazního příběhu – jde o dramatické líčení útoku marťanů na naši planetu a marných pokusů pozemšťanů ubránit se technicky vyspělým vetřelcům.