vseofantasy

Tuesday, September 20, 2005

Nejlepší den

Příběh první je zimní. Thompson se svou rodinou přijal zakázku od tehdy ještě relativně mladého a tudíž nepříliš praktického čaroděje Rônarda na doprovod do osady Abilugron. Výprava ale dorazí do důkladně „vyčištěné“ osady a hrdinové s překvapením zjišťují, že se ocitli ve válce, kde na jedné straně stojí věhlasný mág Alarich Touraine se svými orky a na druhé již více legendární než skuteční pterrové.

Druhý příběh je jarní. Thompson se svými nejbližšími vyráží do Thonnieriky vyřídit si účty. Před třemi lety ji po pogromu na nelidi musel opustit a zanechal tam mrtvé příbuzné a většinu majetku. Nyní se vrací, aby vykonal svou osobitou pomstu.

Třetí, letní příběh se vrací do divočiny. Thompson se s „rodinkou“ nechává najmout členem jakési náboženské sekty k ulovení podivné bytosti, sužující jeho vesnici. Všechno je ale jinak a Thompsonův elfský dědeček Skjúwink má nečekaně příležitost dokončit „práci“ rozdělanou před dvěma sty lety.

Poslední příběh je podzimní. Skjúwink má náhle smrt na jazyku a touží po svém stříbrném rohu, který byl nucen před mnoha lety zanechat ve své osadě. Thompson vyráží pro roh a čtenář s překvapením zjišťuje, že elfům není nic lidského cizí (zejména co se týká špatností).

Čtenář dostal po delší době do ruky další díl oblíbeného cyklu. Profesionální provedení, dostatek dobrodružství, intrik, soubojů a jisté opodstatněné zahořklosti hlavního hrdiny vůči okolnímu světu jsou spolu s vyvážeností obsahu, solidně vykreslenými charaktery a suchými popisnými pasážemi vytaženými do jakýchsi faktografických vsuvek tou tradiční „výrobní značkou“ Vladimíra Šlechty. V textu nechybí celá řada odkazů na další příběhy z této řady, události a osoby zmíněné v této knize jsme už potkali dříve, nebo se s nimi zaručeně setkáme v dalších dílech.