vseofantasy

Tuesday, June 20, 2006

To však odporovalo Markovým zkušenostem.

" Ray již mnohokrát prokázal v prekkérních situacích více citu než většina ostatních lidí. Vrcholem bylo, když minulý týden, kdy byl Mark obviněn Komisí pro nevměšování z neuváženého postupu na jedné z primitivních planet, Ray originálním způsobem změnil rozhodnutí předsedkyně komise. Markovi nebylo dost dobře jasné, kde si osvojil slovní zásobu zkušeného svůdce ani všechny související techniky, ale pravdou zůstává, že předsedkyně v průběhu líčení dost dlouho trvala na tvrzení, že Ray přeci nemůže být android. O důvodu svého přesvědčení pak s rozpaky mlčela, čímž vytvořila prostor pro Markovu svéráznou obhajobu. Veškeré návrhy na jeho potrestání byly po kratší diskusi zamítnuty a tak mohl vzít Mark tentokrát Raye s sebou na dovolenou.
Teď si však nebyl vůbec jistý, jestli udělal dobře. Na okamžik zavřel oči a vyslal telepatickou zprávu. "Rayi, kdes byl minulou noc ?"
Ray byl jedním z mála modelů, kerý byl vybaven psychickým zesilovačem, umožňujícím telepatickou komunikaci. Tato možnost již Markovi zachránila několikrát život. Protože tento druh domluvy nebyl příliž rozšířen ani na Zemi, měl Ray skvělé předpoklady dostávat Marka zcela překvapivě z nebezpečných situací. Nejnovější generace androidů již nebyla podobným zařízením vybavována, neboť málokterý z aspirantů Služby pro dohled nad primitivními civilizacemi ovládal alespoň částečně metapsychickou komunikaci. Mark měl tu výhodu, že se na jedné z misí setkal s rostlinným společenstvím, které disponovalo ohromným potenciálem v oblasti psychické komunikace a pomohlo mu plně rozvinout jeho skryté schopnosti. Nyní by dokázal Raye zavolat i kdyby byl na druhé straně planety. To však nebylo třeba.