vseofantasy

Tuesday, March 13, 2007

" Jste přepojen do velitelské místnosti. Můžete mluvit."
" Promiňte, že ruším předletové přípravy, ale objevil jsem ve svém skafandru plastikovou ampulku s tekutinou, o které mne před akcí nikdo neinformoval. Chtěl bych vědět, jestli se jedná o něčí omyl, nebo jestli jde o nějaký záměr, pokud to není tajné." potil se do mikrofonu Henry a kdovíproč měl právě teď pocit, že udělal velikou chybu. Kdyby mu snad zbývalo více života, nežli následující dvě hodiny, mohl by toho velmi litovat.



Zesilovač na Sargově stole vychrchlal pilotovu zprávu a generál se usmál na své důstojníky.
" Tak tady vidíme typycký důsledek zařazení člověka do nevhodné funkce."
Pak si na monitorech všiml, že se o pilota pokoušejí mrákoty a vypnul mikrofon přístroje.
" Ten chlapec měl být u rozvědky nebo kdekoliv jinde, kde je zapotřebí samostatně myslet. Tam by se mohl ptát do omrzení. Ale tady musí být zticha a poslouchat."
Letecký důstojník se nahnul k Sargovi.
" Je to jeden z našich nejlepších lidí. Vede tým v akci a má skvělé výsledky. "
" Tak to je skvělé, jestli se toho dožije, tak ho zítra za odměnu přeřadím do nějaké kancelářské funkce. Nemám rád tyhle dotěrné myslitele na výkonných místech. Jsou nespolehliví. Pochyby, emoce a zase pochyby, dříve nebo později se začnou viklat. Nesmějí se přetěžovat, protože pak jsou ještě více všímaví. Takové nepotřebujeme. Teď máme o problém navíc, ale já ho řešit nebudu !"
Sarga se otočil ke svému psychoanalytikovi, který postával za jeho křeslem.
" Jste psycholog, máte armádní výcvik a také máte omezovat moje nervové vypětí po dobu dovolené. Tak si něco vymyslete."
Psycholog byl velmi pohotový a bleskurychle přistoupil k aparátu. Stiskl tlačítko mikrofonu.
" Chytrá otázka." pronesl klidně a mezitím intenzivně přemýšlel. Byl jedním z těch lidí, jejichž duševní vypětí vyvolávalo pohybové změny v okolních prostorách. Na Venusii, odkud pocházel, se mu to dařilo dost dlouho tajit, ale když s tím vyděsil jednoho svého velmi bohatého pacienta, poškodil si pověst tak, že musel uprchnout až na Solan. Teprve zde mu se vstupem do armádních služeb začala přicházet skutečně dobrá klientela. S financemi už problémy také neměl a někdy byla jeho práce dokonce velmi vzrušující, jako třeba teď. Na jeho výroku závisí duševní rozpoložení všech letců v akci. Jestli budou s vypětím všech sil čekat, až jim jehla s jedem na dálkový pokyn vnikne pod kůži, nebude to dobré.
" Nevím, jak je to možné, že vám o dnešním speciálním vybavení neřekli." pokračoval a uvědomil si, že teď už bude muset říct něco opravdu konkrétního, aby to pilotům nebylo podezřelé.
Na stěně místnosti se pohnul obraz a v sousední kanceláři vyskočilo od telefonu sluchátko a s hlasitým řinčením dopadlo mezi kancelářské potřeby generálova zapisovatele.
Psychlog se usmál. Měl to. Konečně životaschopná výmluva, za kterou se nemusí stydět. Mezitím, co zapisovatel sbíral rozházené tužky a diktafony, naklonil se analytik nad přistroj a začal vysvětlovat.