vseofantasy

Saturday, February 23, 2008

„Sledovali nás celou cestu až z Praag?" ohrnul Felix ret.
„Tak to si šli pro smrt daleko, človíčku."
„Snorri si myslí, že Snorri by měl jít první," řekl Snorri, doplnil slova činy a vyrazil ven se sekerou v jedné a s kladivem v druhé ruce. Během několika úderů srdce byl mezi bestiemi, vletěl mezi ně jako blesk a botami rozvířil hotovou sněhovou bouři. Výraz radosti v jeho prostém, neurvalém obličeji připo¬mínal Felixovi děti při koulovačce.
Gotrek mu byl v patách, pohyboval se sněhem, jako by tam nebyl — nezpomalily ho hluboké závěje, bestie ani bojov¬níci Chaosu. Za sebou Felix slyšel Maxe pronášet zaklínadlo. Nerozhlédl se. Chvilka nepozornosti v boji byla obvykle fa¬tální, a tak nespouštěl oči z protivníků.
Měli proti sobě alespoň dvacet bestií. Jako vždy to byly kolébající se parodie lidí, s hlavami kozlů, vlků nebo volů. Ve zmutovaných rukou a klepetech svíraly sbírku hrubě zho¬tovených zbraní. Na štítech měly symbol Chaosu, osm šípů vyzařujících z jakoby kočičího oka. Vedl je obrovský válečník Chaosu, největší, jakého Felix kdy viděl. Byl velký jako lido¬žravý ogr a možná jím kdysi býval. Rozhodně byl o víc než polovinu vyšší než Felix a Felix byl vysoký. Odhadl, že bojov¬ník Chaosu je dobře čtyřikrát těžší, a to nepočítal zbroj vy¬kládanou runami navlečenou na jeho obrovském těle.
Už se nedalo nic dělat. Váhal už příliš dlouho. Mohl jen bojovat, nebo být smeten. I když ještě před několika minutami by to považoval za milosrdenství ve srovnání s nudou trpasličí konverzace, nyní, když byl jeho život doopravdy v nebezpečí, pro něho i Snorriho banality najednou nebyly bez půvabu.
Zavyl jako šílenec a vrhl se na nejbližší bestii. Ťal mečem s dračím jílcem co nejsilněji. Bestie zvedla oštěp, aby se kryla, a ostrá čepel hladce přesekla jeho ratiště. Felix vykopl a zasáhl bestii mezi nohy. Tvor bolestně zařval a sehnul se. Další ranou mu Felix uťal hlavu.
Nečekal, až k němu přijde další bestie, ale vrhl se vpřed, i když mu to komplikoval sníh a kluzký povrch pod ním. Na¬učil se bojovat ve školách šermu u proslulých altdorfských