vseofantasy

Thursday, June 19, 2008

Okamžitě si plně uvědomil strašlivé důsledky toho, čeho byl svědkem. Stovka bestií nebyla pro království elfů hrozbou, ale mohli by to být jen první z mnoha. Těmito Stezkami se mohou pohybovat celé armády a napadnout království dřív, než bude možné shromáždit vojsko, které se jim dokáže po¬stavit. Vláda elfů nad moři kolem Ulthuanu by za těchto okol¬ností neznamenala nic, vlastně by byla spíš přítěží. Všichni bojovníci, kteří jsou nyní na lodích, by chyběli v konečném střetu s útočící armádou na souši. A pokud ty bestie sdílely tajemství s Temnými z Naggarothu...
Říkal si, že dělá předčasné závěry. Neměl tušení, jestli jsou vyznavači Chaosu jen předvojem postupující armády nebo nešťastnými blázny, kteří nějak zabloudili do této zvláštní říše. Pokud skutečně měli klíč ke vstupu na Stezky Prastarých, kdy se jim zlíbí, pak se možná v zemi Černokněžného krále žádná brána neotevřela.
Přesto se Teclisovi nevrátil klid. Tasirionova kniha nazna¬čovala, že existuje velmi rozsáhlá síť bran a Prastaří jistě byli schopni vybudovat takový systém tunelů, který by propojil celý svět.
Hrozba, které byla jeho země vystavena, se ještě zdvoj¬násobila. Nejen že tyto stařičké chodby ohrožovaly stabilitu kontinentu pouhou svou existencí, byly i invazní cestou pro smrtelné nepřátele všech příčetných lidí, pro vyznavače Chao¬su. Teclis si uvědomil, že musí vystopovat tuto hrozbu ke zdroji a vypořádat se s ní.
Rychle uvážil možnost vrátit se a varovat svůj lid před tím, co se k nim blíží, ale bylo mu jasné, že na to není čas. Každý promeškaný okamžik by se mohl stát kritickým, pokud se brány nevrátí k nečinnosti. O úder srdce později už nebylo rozhodnutí na něm. Válečník Chaosu vzhlédl, jako by něco cítil, a pokynul bestiím, aby šly dál.
Příliš pozdě si Teclis uvědomil, že to není pouhý bojovník Chaosu, ale tvor obdarovaný čarodějnou mocí Toho, kdo mění cesty. Vycítil jeho kouzlo a nyní mu byli na stopě nemilosrdní protivníci. Elfí čaroděj zauvažoval, jestli nemá zůstat stát a bo¬jovat, ale uvědomil si, že si to nemůže dovolit. Potřeboval si šetřit moc na to, co bylo jeho úkolem, a ne ji promarnit v ná¬hodných konfliktech s protivníky, s nimiž se setká v tomto obrovském mimodimenzionálním bludišti.
Upředl kouzlo levitace. Když ho prováděl, cítil, že se proti jeho magii zvedá takřka hmatatelný odpor. Nečisté síly Chaosu se tu křížily s jeho čistou elfí magií. Když kouzlo sesílal, viděl, jak se bestie přibližují. Nebál se... ještě ne. V minulosti už stál proti větší přesile. Kouzlo začalo působit, a tak se vznesl vzhůru. Strop tu byl asi desetkrát výš, než je výška člověka, a každým okamžikem se k němu víc blížil. Pokud by se bes¬tie rozhodly po něm něco házet, mohl by tu vzniknout jistý