vseofantasy

Wednesday, April 11, 2007

Operátor

překotně datloval instrukce do kódovacího zařízení a důstojník si poodstoupil od obrazovek a spokojeně se usadil do křesla. Jeho příkladu následoval i zbytek solanského velícího sboru, takže to v generálním štábu vypadalo v tuto chvíli jako v kině před premiérou. Všichni upírali své zraky do záře velkého projektoru, na temnou siluetu pozemského křižníku obletovaného troskami drobných úlomků a z celého srdce mu přáli ten nejhorší konec. Do akce zbývalo pouze několik sekund.



Plukovník Parker se z posledních sil sunul úzkou chodbou směrem ke dveřím do výstupní šachty záchranných modulů. Otřesy byly velmi silné. Krvácení z bolestivé široké rány na temeni hlavy mu každou chvíli zaclonilo výhled bublajícími temnými skvrnami, které zaplavovaly jeho hrůzou zúžené oči. Teď přišel silnější náraz. Zářivky u stropu pohasly a na obou stranách chodby se rozsvítila mihotavá nouzová světla. Plukovník se zapotácel a ztratil rovnováhu. Při svém pádu se pokusil opřít o šikmou zeď chodby, kde za sebou zanechal dlouhou rudou skvrnu.
Voda z hygienického bloku prýštila v dalších vlnách z pootevřených dveří za Parkerovými zády a omývala jeho zhroucenou postavu chladivými poryvy v rytmu neustálých otřesů lodi.
" Nouzová situace. Stav nejvyššího ohrožení !! " chrlil automatický hlásič u stropu už kdovípokolikáté své zbytečné hlášení, které už nikdo nepotřeboval, protože ti, co ještě žili, dobře věděli, jak je situace vážná.
Plukovník se pod další sprškou vody znovu probral a pokusil se vstát. S nejvyšším vypětím sil se mu to nakonec podařilo a tápavým krokem zamířil dál ke vzdálenému konci chodby. Při každém dalším nárazu zavrávoral, ale přesto pokračoval nejistým krokem stále vpřed, za svým cílem. Doufal jen, že mu na palubě nechali alespoň jeden záchranný modul.
Nemohl tušit, že moduly jsou na svých místech skoro všechny, protože řídící kabina dostala přímý zásah a vzápětí se kosmický křižník samočinně rozpojil na uzavřené menší moduly, které se od zasažené části vzdalovaly maximální rychlostí. Byla to předem naprogramovaná taktika, při které se mělo alespoň části posádky podařit ve své izolaci přežít, dokud nepřiletí záchranné týmy. Zde ovšem tato pomoc nepřicházela v úvahu. Nepřátelský křižník vytrvale pokračoval v postupné likvidaci jednotlivých válcovitých segmentů, které se v kosmické tmě rozpoštěly do nádherných duhových oblaků jeden po druhém.